Kasza kuskus – niepozorna skarbnica zdrowia
Kasza kuskus – niepozorna skarbnica zdrowia
Kuskus posiada szeroką gamę prozdrowotnych właściwości, w tym zdolności do zapobiegania niektórym nowotworom, utrzymania zdrowia serca, zapobiegania infekcji bakteryjnych i wirusowych, promowania prawidłowego metabolizmu, poprawiania trawienia, ułatwiania odchudzania, gojenia się ran oraz pobudzania układu odpornościowego. Dzieje się tak dzięki imponującej ilości składników mineralnych i witamin, w tym zawartości selenu, tiaminy, niacyny, kwasu foliowego i manganu.
Właściwości zdrowotne kuskusu
Układ naczyniowo-sercowy:
Jednym z najważniejszych składników kuskusu jest selen. Selen jest mikroelementem, którego bardzo trudno znaleźć w innej żywności, ale jest niezbędnym minerałem w organizmie człowieka. Jedna porcja kuskusu ma więcej niż 60% dziennego sugerowanego spożycia selenu. Selen działa jako silny przeciwutleniacz, który funkcjonuje głównie w naczyniach krwionośnych, aby ograniczyć powstawanie zmian miażdżycowych i kontrolować poziom niebezpiecznego cholesterolu LDL w ścianach tętnic i żył. Tym samym selen chroni organizm przed rozwojem niebezpiecznych i zagrażających życiu schorzeń, takich jak zawał serca i udar mózgu.
Ponadto kuskus jest przyzwoitym źródłem potasu, który jest kolejnym istotnym składnikiem odżywczym, choć trochę bardziej dostępnym. Potas rozluźnia naczynia krwionośne, w ten sposób zmniejszając ciśnienie krwi. Wpływa także na bicie serca i zapobiega arytmii.
Profilaktyka raka:
Jak wspomniano wcześniej, selen jest drogocennym składnikiem kuskusu, który ma szeroki zakres świadczeń zdrowotnych, w tym odgrywa kluczową rolę w procesach metabolicznych, które mogą uchronić przed powstawaniem niektórych nowotworów. Ostatnie badania ukazały, że niedobór selenu może być przyczyną pojawienia się raka prostaty. Selen w połączeniu z witaminą E i C może zapobiec rakowi płuc u nałogowych palaczy papierosów.
Układ odpornościowy:
Naturalne przeciwutleniające właściwości selenu pomagają w walce przeciwko rozprzestrzenianiu się wolnych rodników i innych toksyn w organizmie, ale selen ma drugi unikalny sposób wzmocnienia układu odpornościowego. Selen rzeczywiście stymuluje regenerację witaminy C i E, z których oba grają integralne części w mechanizmach obronnych organizmu.
Budowa tkanki mięśniowej:
Selen jest jednym z najważniejszych elementów w rozwoju masy mięśniowej. Badania wykazały, że niedobór selenu jest główną przyczyną osłabienia mięśni i ich degradacji. Objawia się również chronicznym zmęczeniem i ogólnym osłabieniem. Ponieważ selen jest tak trudny do nabycia z produktów spożywczych, to kuskus wydaje się być jednym z najlepszych pokarmów do zwiększenia masy mięśniowej!
Odchudzanie:
Ludzie na diecie często szukają źródeł niskokalorycznej zdrowej żywności. W odniesieniu do zbóż takich jak ryż lub komosa ryżowa, kuskus jest liderem, ponieważ w jednej porcji ma mniej niż 200 kalorii. Dodatkowo jest świetnym źródłem białka, więc oprócz chudnięcia zapewnia również impuls dla rozwoju mięśni. Kuskus posiada bardzo niską zawartość sodu, cholesterolu i tłuszczów nasyconych.
Zobacz też: