Kawa zbożowa – dlaczego warto ją pić?
Chociaż nie ma wiele wspólnego z kawą kofeinową, do której wszyscy jesteśmy przyzwyczajeni, to jednak w kwestii właściwości zdrowotnych bije ją na głowę. Kawa zbożowa jest zupełnie inna w smaku i najczęściej kojarzy nam się z dzieciństwem. Już to powinno nam sugerować, że jest niezwykle wartościowa i bezpieczna. Dla osób, które zauważają u siebie uzależnienie od tradycyjnych kaw, chcą schudnąć lub borykają się z problemami zdrowotnymi może stać się świetną alternatywną. Dlaczego warto pić kawę zbożową?
Kawa zbożowa właściwości
Kawa zbożowa, jak sama nazwa sugeruje, powstaje z prażonych ziaren różnych zbóż. Dzięki temu posiada wszystkie pozytywne cechy tych niewielkich składników. Największą zaletą kawy zbożowej jest to, że stanowi bardzo dobre źródło błonnika. Błonnik przyspiesza nasz metabolizm, stymuluje pozbywanie się toksyn i zaległości w jelitach. Badania wykazują, że błonnik jest niezwykle istotny w walce z podwyższonym cholesterolem oraz że jest w stanie zmniejszyć ilość metali ciężkich w organizmie.
Kawa zbożowa bogata jest też w witaminy z grupy B oraz w istotne dla naszego zdrowia minerały – magnez, potas, selen. Ten ostatni jest trudny do znalezienia w innych produktach spożywczych, a bierze udział w wielu procesach organizmu – m.in. wspomaga odchudzanie, wykazuje działanie przeciwnowotworowe, wspiera pamięć i koncentrację.
Nawet dla kobiet w ciąży
W stanie błogosławionym kobiety muszą rezygnować ze spożywania wielu potraw i napojów, w tym nawet ze zwykłej kawy. Alternatywą może stać się kawa zbożowa, która jest wyjątkowo bezpieczna i w żaden negatywny sposób nie wpływa na zdrowie matki i dziecka. Co więcej może zapewnić wiele składników odżywczych, których brakuje w ograniczonej diecie kobiety ciężarnej. Istotne jest to, że kawa zbożowa nie wypłukuje magnezu z organizmu, a co więcej – jest w stanie go dostarczyć. Niedobór magnezu w czasie ciąży może spowodować wiele powikłań.
Kawa zbożowa a odchudzanie
Błonnik jest tym, czego poszukuje prawie każda osoba będąca na diecie odchudzającej. Dzieje się tak przez wzgląd na jego właściwości oczyszczające i detoksykujące. Dodatkowo wiele osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, zmienia swoje przyzwyczajenia żywieniowe, a to powoduje pewne zaburzenia w działaniu układu trawiennego. Błonnik niweluje ten problem, przez co łatwiej jest nam oswoić się z nową sytuacją. Zawarty w kawie zbożowej magnez również przyspiesza metabolizm. Dodatkowo kawa zbożowa nie stanowi obciążenia dla żołądka i jelit.
Wartości odżywcze kawy zbożowej
W 100g kawy zbożowej znajdziemy:
Wartość energetyczna (kcal) | 360 |
---|---|
Tłuszcz | 2,5 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 0,6 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 1,2 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 0,4 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sód | 83 mg |
Potas | 2 443 mg |
Węglowodany | 78 g |
Błonnik | 23 g |
Cukry | 4,6 g |
Białko | 6 g |
Witaminy i minerały | |
Witamina A | 8 IU |
Wapń | 58 mg |
Witamina D | 0 IU |
Witamina B12 | 0 µg |
Kwas askorbinowy | 0 mg |
Żelazo | 4,6 mg |
Witamina B6 | 0,7 mg |
Magnez | 244 mg |
Zobacz też: