Niacyna – właściwości witaminy B3
Niacyna – właściwości witaminy B3
Niacyna – witamina b3 jest ważnym związkiem, który można znaleźć w wielu typowych produktach spożywczych. Wykazuje szerokie spektrum lecznicze i jest w stanie wspomóc w walce z licznymi schorzeniami. Potrzebna jest do utrzymania zdrowego układu krążenia i metabolizmu – zwłaszcza w regulacji poziomu cholesterolu we krwi. Ponadto niacyna ma wpływ na prawidłową pracę mózgu, zapobieganie cukrzycy oraz piękny wygląd cery.
Niacyna – witamina b3
1. Zmniejsza poziom złego cholesterolu
Witamina B3 jest uważana za ważną opcję w leczeniu niebezpiecznie wysokiego poziomu cholesterolu. Udowodniono, że jest w stanie ograniczyć LDL u pacjentów z dyslipidemią, jak również i u tych, którzy narazili się na stan podwyższonego cholesterolu w związku ze swoim trybem życia.
2. Obniża ryzyko pojawienia się chorób układu krążenia
Oprócz tego, że pomaga zrównoważyć poziomy cholesterolu i triglicerydów, witamina B3 wywiera inne korzyści dla zdrowia serca, w tym zdolność do zahamowania rozwoju miażdżycy.
3. Może pomóc w leczeniu cukrzycy
Witamina B3 może być pomocna w leczeniu cukrzycy ze względu na rolę, jaką odgrywa w regulacji poziomu cukru we krwi. Uważa się, że niacyna w postaci amidu kwasu nikotynowego, może zwiększyć efektywność niektórych doustnych środków farmaceutycznych, które są stosowane w leczeniu cukrzycy.
4. Utrzymuje zdrowy wygląd skóry
Niektórzy używają niacynę lub amidu kwasu nikotynowego w leczeniu zmian skórnych, szczególnie w ciężkich przypadkach trądziku, które mogą być bardzo bolesne i powodować stany zapalne.
5. Wsparcie dla prawidłowego funkcjonowania mózgu
Badania wykazały, że witamina B3 może pomóc chronić przed chorobą Alzheimera i innych schorzeń związanych ze starzeniem się mózgu, które powodują zaburzenia funkcji poznawczych.
6. Pomaga zachować zdrowie stawów
Niektóre eksperymenty wykazały, że witamina B3 w postaci amidu kwasu nikotynowego może być skuteczna w zwiększaniu ruchomości stawów. Badania korelują spożycie niacyny z niższym poziomem bólu, wzmocnieniem siły mięśniowej oraz ogólnym polepszeniem się kondycji pacjentów.
7. Pelagra – choroba wywoływana przez niski poziom witaminy B
Niedobór niacyny powoduje chorobę zwaną pelagrą, który przeważnie występuje na obszarach dotkniętych ubóstwem lub u osób z chorobą alkoholową. Objawami pelagry są słabe mięśnie, problemy trawienne, stany zapalne skóry i podrażnienia.
8. Zwalcza problemy z erekcją
Impotencja, zwana także zaburzeniami wzwodu, to niezdolność mężczyzny do utrzymania erekcji. Może to wpływać na możliwość uzyskania zadowalającego stosunku płciowego. Wpływ ma na to m.in. niski przepływ krwi, stres, zmęczenie i choroby. Odkryto, że suplementacja niacyną może pomóc zmniejszyć problem impotencji, ponieważ witamina B3 działa jako środek rozszerzający naczynia krwionośne.
Niacyna – witamina b3 : w jakich produktach spożywczych ją znajdziemy?
Produkt (100 g) |
Kalorie | Witamina B3 (mg) |
Dzienne zapotrzebowanie (%) |
---|---|---|---|
Tuńczyk | 147,4 | 25,03 | 156 |
Kurczak | 187,1 | 15,55 | 97 |
Indyk | 166,7 | 13,32 | 83 |
Łosoś | 157,6 | 9,02 | 56 |
Jagnięcina | 310,4 | 8,05 | 50 |
Wołowina | 175,0 | 7,60 | 48 |
Sardynki | 188,7 | 4,76 | 30 |
Krewetki | 134,9 | 3,04 | 19 |
Brązowy ryż | 216,4 | 2,98 | 19 |
Nasiona słonecznika | 204,4 | 2,92 | 18 |
Jęczmień | 217,1 | 2,82 | 18 |
Fasola | 115,7 | 2,78 | 17 |
Ziemniaki | 160,9 | 2,44 | 15 |
Szparagi | 39,6 | 1,95 | 12 |
Dorsz | 96,4 | 1,52 | 10 |
Kukurydza | 73,9 | 1,30 | 8 |
Marchewka | 50,0 | 1,20 | 8 |
Pomidory | 32,4 | 1,07 | 7 |
Melon | 54,4 | 1,17 | 7 |
Papryka | 28,5 | 0,90 | 6 |
Dynia | 75,8 | 1,01 | 6 |
Szpinak | 41,4 | 0,88 | 6 |
Buraki | 38,9 | 0,72 | 5 |
Gorczyca | 36,4 | 0,61 | 4 |
Zobacz też: