Słonecznik bogaty w fosfor
Słonecznik bogaty w fosfor
Słonecznik bogaty w fosfor : jest drugim najpopularniejszym minerałem w naszym organizmie – wyprzedza go tylko wapń. Fosfor pełni kluczową rolę dla wielu funkcji i procesów odbywających się w naszym ciele, takich jak filtrowanie odpadów oraz naprawa tkanek i komórek. Większość z nas nie ma problemu z niedoborem tego minerału, jednak pewne warunki zdrowotne, takie jak cukrzyca i alkoholizm lub przyjmowanie niektórych leków, może powodować jego niedobór.
Dlaczego fosfor jest ważny?
- Utrzymania mocnych i zdrowych kości oraz zębów,
- Transportu energii między komórkami,
- Odfiltrowania odpadów w nerkach,
- Zarządzania w jaki sposób organizm magazynuje i wykorzystuje energię,
- Wzrostu, utrzymania i naprawy mięśni oraz innych tkanek,
- Produkcji DNA i RNA – genetycznych budulców organizmu,
- Utrzymania równowagi i właściwego wykorzystywania witamin (B,D) oraz minerałów (jod, magnez, cynk),
- Skurczu mięśni,
- Utrzymywania regularnego bicia serca,
- Ułatwienia pracy układowi nerwowemu,
- Zmniejszenia bólu mięśni po wysiłku.
Jak działa fosfor?
Fosfor jest niezbędnym składnikiem odżywczym wymaganym do prawidłowego funkcjonowania komórek, regulacji wapnia, silnych kości i zębów oraz do wytwarzania ATP (adenozynotrifosforanu) – cząsteczki, która dostarcza energię do naszych komórek. Niedobór fosforu, może prowadzić do obniżenia apetytu, anemii, ból mięśni, nieprawidłowego tworzenia kości (krzywicy), drętwienia kończyn i osłabionego układu odpornościowego. Fosfor występuje w prawie każdym typie żywności, dlatego niedobór występuje rzadko. Z kolei spożycie zbyt dużej ilości fosforu powoduje zaburzenie gospodarki wapiennej w organizmie. Osłabia to kości i może powodować zwapnienie organów wewnętrznych, zwiększając ryzyko zawału serca i innych chorób naczyniowych. Niektóre badania naukowe sugerują, że fosfor jest łatwiej wchłaniany z produktów mięsnych.
Jakie produkty spożywcze zawierają fosfor?
Jak już wspomniano – większość żywności zawiera fosfor. Pokarmy, które są bogate w białko są również doskonałym źródłem fosforu. Obejmują one:
- Nasiona słonecznika,
- Mięso i drób,
- Ryby,
- Mleko i inne produkty mleczne,
- Jajka,
- Orzechy,
- Fasola,
- Pieczywo pełnoziarniste,
- Ziemniaki,
- Czosnek,
- Suszone owoce,
- Napoje gazowane (kwas fosforowy stosuje się w celu wytworzenia „bąbelków”).
Gdy nasza dieta zawiera wystarczającą ilość wapnia i białka, to prawdopodobnie posiadamy już wystarczająco dużo fosforu. Ważne jest jednak to, aby pilnować jego poziomu wtedy, gdy jesteśmy na restrykcyjnej diecie. Ograniczając się do wąskiej grupy produktów żywieniowych (np. eliminując mięso i produkty o wysokiej ilości tłuszczu lub węglowodanów) możemy mieć problem z uzyskaniem odpowiedniej ilości fosforu. Należy wtedy rozważyć suplementację.
Zobacz też: