Kawa bioaktywna bomba dla sportowców?
Kawa szkodzi czy pomaga ?
Wstajesz rano z łóżka i z jeszcze na wpół zamkniętymi oczami kierujesz swoje kroki do ekspresu z kawą?. Nie jesteś w tym osamotniony. Statystyczny Europejczyk wypija dziennie 4 filiżanki, a na całym świecie rocznie wypija się około 400 miliardów. Kawa, oprócz pobudzającej nas kofeiny, zawiera ogromne ilości innych bioaktywnych substancji wpływających w różny sposób na nasz organizm. Jest źródłem kwasu chlorogenowego, flawonoli, tokoferoli i melanoidyny. Spożycie małej czarnej, oprócz zbawiennego wpływu na nasze samopoczucie, ma także udowodnione działanie zmniejszające ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona i Alzheimera. Do tego obniża prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzyce typu II, może zmniejszyć stany zapalne, a nawet zmniejszać ryzyko wystąpienia nowotworów. Są także przesłanki wskazujące, że popijanie kawy ma pozytywny wpływ na mikrobiotę naszego organizmu. Kofeina w niej zawarta może zwiększać wydolność u sportowców, a antyoksydanty z kawy z powodzeniem zwalczają wolne rodniki, powstające podczas wyczerpującego wysiłku.
Wiele badań wskazuje na pozytywny wpływ suplementacji kofeiną w sportach wytrzymałościowych, sportach zespołowych o wysokiej intensywności, a także w sportach siłowo-szybkościowych. Istnieją także przesłanki świadczące o tym, że podczas długiego wysiłku, niewielkie dawki kofeiny ( 1-2 mg/kg ) zwiększa wydolność u sportowców. Może więc kawa ze słodkim musem cytrynowym naszego przepisu, obok izotonika?
Kolejną substancją bioaktywną znajdującą się w kawie jest kwas chlorogenowy. Badania wykazują, że ma on wpływ na polepszenie poboru glukozy przez mięśnie szkieletowe. Kwas kawowy obecny w kawie ma natomiast działanie przeciwbakteryjne i żółciopędne. Melanoidyna natomiast, będąca substancją powstającą podczas wypalania ziaren kawy, ma udowodnione działanie przeciwutleniające i antymutagenne. Obniża również poziom cholesterolu, a także stymuluje wzrost bakterii jelitowych.
Oczywiście, nadmiar picia kaw ma swoje negatywne efekty, wupełnie jak w przpadku spożycia jakiegokolwiek produktu z zbyt dużej ilości. Jeżeli jednak mieścisz się w zalecanych przez Instytut Żywności i Żywienia 3-5 filiżanek dziennie, nie masz się czym martwić. Jeśli czarna kawa już Ci się „przepiła”, spróbuj naszych letnich alternatyw.
Kawa Bananowa
Jeden dojrzały banan
1 espresso
1 żółtko jaja
Jeśli po wysiłku czeka Cię jeszcze długi wieczór i potrzebujesz dodatkowego kopa, ten koktajl będzie dla Ciebie idealny. Zmiksuj wszystkie jego składniki w blenderze. Banan zawiera zarówno glukozę jak i fruktozę, co pozwoli Ci regenerować glikogen mięśniowy bardzo efektywnie. Źółtko jaja kurzego to doskonałe źródło białka, a espresso nada troszkę kawowego posmaku i zapewnia zastrzyk dodatkowej energii. Możesz też podawać ten zestaw warstwowo w małych szklaneczkach. Na dole gęsty bananowo-żółtkowy mus, na górze ciemne espresso.
Kawa 3-warstwowa roślinna na masę
2 szklanki mleka migdałowego
1 łyżka masła orzechowego
1/2 porcji białka serwetkowego
1/2 espresso schłodzonego w lodówce
2 kostki lodu
Mleko migdałowe wymieszaj dokładnie z białkiem serwetkowym i ubij piankę spieniaczem lub trzepaczką. Do wysokiej szklanki wlej najpierw kawę wymieszaną z masłem orzechowym, a następnie z dzbanuszka delikatnie przelewaj mleko. Nieubita część spłynie na dół , a piana zostanie u góry, pomiędzy warstwami powinna znaleźć się kawa. Dodaj 2 kostki lodu dla jeszcze większego orzeźwienia.
Orzeźwiająca kawa cytrynowa
4 łyżki cytrusowego musu
1/2 szklanki kawy z ekspresu
2 kostki lodu
W słoiku przygotuj sobie mus (w lodówce wytrzyma bardzo długo, a możesz go wykorzystać zarówno do kawy jak i w przygotowaniu domowego izotonika). 1 limonkę, 1 sporego grejpfruta i 4 słodkie pomarańcze obierz ze skórki oraz błonki pomiędzy miąższem i wrzuć owoce do słoika. Dodaj 2 łyżki miodu (lub jeśli wolisz erytrytolu) i odłóż na kilka godzin. Następnie zmiksuj składniki blenderem jeżeli preferujesz rzadszą konsystencję, możesz przecedzić go przez sitko, natomiast jeśli podoba Ci się efekt wizualny warstwowej, kolorowe kawy i nie przeszkadza Ci gęsty miąższ, po zblendowaniu składników włóż je po prostu do lodówki.
Do wysokiej szklanki nałóż najpierw mus, potem delikatnie wlej schłodzoną wcześniej kawę, Na koniec dodaj 2 kostki lodu i ciesz się orzeźwiającym drinkiem kawowym! Jest on doskonały przed treningiem. W szklance kawy z ekspresu przelewowego znajduje się nawet do 220 mg kofeiny a węglowodany z musu dadzą Ci dodatkowy zastrzyk energii.
Zobacz też: