sklep@maxsuple.pl 666 528 558
wołowina kcal

Drób, wołowina czy wieprzowina – ile mają kcal i które warto wybrać?

Które mięso ma mnie kcal a, które jest zdrowsze ? Wybierz najlepsze dla siebie nie patrzą na trendy które narzucają ci media.

Przestrzeganie diety i zdrowe odżywianie to codzienność w życiu sportowców. Często to właśnie oni lepiej rozumieją potrzeby swojego organizmu i nie podążają ślepo za trendami kreowanymi przez media. Jednak bardzo często stoją przed dylematem – jakie mięso wybrać? Czy koncentrować się tylko na chudym, białym mięsie, a może dodać do swojego jadłospisu wołowinę lub wieprzowinę? Każdy rodzaj mięsa ma swoje zalety i sprawdzi się w różnych cyklach, dlatego watro poznać ich właściwości. Wartości odżywcze drób, wieprzowina, wołowina kcal ?

 

Mięso drobiowe najzdrowsze?

Drób jest najczęściej wybieranym mięsem przez sportowców, ponieważ zawiera prawie tyle samo białka co wieprzowina, a jest mniej kaloryczny i tłusty. Musimy pamiętać o tym, że w przypadku drobiu cena odrywa dużą rolę. Możemy kupić tanią pierś z kurczaka, jednak najprawdopodobniej mięso to będzie przeładowane chemią i antybiotykami, które kurczaki otrzymują wraz z paszą. Dlatego warto dopłacić kilka złotych i wybrać drób z chowu innego, niż klatkowy. Bezpieczniejsze pod tym względem jest mięso z indyka, gęsi czy kaczki.

Drób oprócz sporej zawartości białka zawiera także imponującą ilość witaminy A. Wpływa ona na wzmocnienie układu odpornościowego i ma działanie przeciwutleniające. Dodatkowo poprawia wygląd naszych włosów, skóry i paznokci.

Wołowina kcal?

Jest najbardziej tłustym z prezentowanych tu mięs. Zawiera też najwięcej kalorii. I choć początkowo mogłoby się to wydawać jego wadą, to jednak tak nie jest. Wysoka wartość tłuszczu wynika z obecności kwasów tłuszczowych omega 3, które bardzo rzadko występują w innych produktach niż ryby. Wołowina jest znakomitym źródłem niacyny, która z kolei podnosi poziom HDL, czyli tak zwanego dobrego cholesterolu. Wołowina ma 324 kcal najwięcej z pośród konkurencji.

Jedną z największych zalet wołowiny jest jej wysoka wartość żelaza – posiada go trzykrotnie więcej niż występuje on w drobiu czy wieprzowinie. Żelazo jest jednym z ważniejszych pierwiastków, tym bardziej dla sportowców, ponieważ bierze udział w transporcie tlenu. Dodatkowo jego odpowiednia ilość zapobiega anemii oraz wspomaga odporność i pracę układu nerwowego.

Wieprzowina tłusta?

Czerwone gatunki mięs są najskuteczniejsze, jeśli chcemy zbudować efektywną masę mięśniową. Wybierając kawałek wieprzowiny unikajmy tych całkowicie pozbawionych tłuszczu – należy pamiętać o tym, że tłuszcz jest nośnikiem wielu witamin. W wieprzowinie i wołowinie znajdziemy naturalnie występującą kreatynę – czyli Święty Graal wszystkich kulturystów.

Potas, wapń, magnez, witamina D – tych składników wieprzowina ma więcej niż pozostałe dwa gatunki mięs. Odpowiedni poziom potasu pozwala ustrzec się przed skurczami mięśni, nadmiernym odczuwaniem zmęczenia oraz zdenerwowania. Wapń odpowiada za zdrowe kości, stawy i zęby. Magnez zapobiega drganiom mięśni, schorzeniom na tle psychicznym oraz wzmacnia mięśnie. Witamina D wspiera pracę układu krwionośnego i nerwowego.

Tabela wartości odżywczych drób, wołowina, wieprzowina.

W tabeli użyto wartości dla mięsa z kurczaka (drób), polędwicy wołowej (wołowina) oraz schabu z kością (wieprzowina). W 100 g tych produktów znajdziemy:

Drób Wołowina Wieprzowina
Wartość energetyczna (kcal) 239 324 242
Tłuszcz 14 g 25 g 14 g
– Kwasy,tłuszczowe nasycone 3.8 g 10 g 5 g
– Kwasy,tłuszczowe wielonienasycone 3 g 1 g 1.2 g
– Kwasy,tłuszczowe jednonienasycone 5 g 10 g 6 g
Cholesterol 88 mg 85 mg 80 mg
Sód 82 mg 57 mg 62 mg
Potas 223 mg 331 mg 423 mg
Białko 21 g 24 g 24 g
Witamina A 161
IU
0 IU 7 IU
Wapń 15
mg
9 mg 19 mg
Witamina B12 0.3
µg
2.5 µg 0.7 µg
Kwas askorbinowy 0 mg 0 mg 0.6 mg
Żelazo 1.3
mg
3.1 mg 0.9 mg
Witamina B6 0.4
mg
0.3 mg 0.5 mg
Magnez 23
mg
22 mg 28 mg

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.