sklep@maxsuple.pl 666 528 558

Drób, wołowina czy wieprzowina – ile mają kcal i które warto wybrać?

Które mięso ma mnie kcal a, które jest zdrowsze ? Wybierz najlepsze dla siebie nie patrzą na trendy które narzucają ci media.

Przestrzeganie diety i zdrowe odżywianie to codzienność w życiu sportowców. Często to właśnie oni lepiej rozumieją potrzeby swojego organizmu i nie podążają ślepo za trendami kreowanymi przez media. Jednak bardzo często stoją przed dylematem – jakie mięso wybrać? Czy koncentrować się tylko na chudym, białym mięsie, a może dodać do swojego jadłospisu wołowinę lub wieprzowinę? Każdy rodzaj mięsa ma swoje zalety i sprawdzi się w różnych cyklach, dlatego watro poznać ich właściwości. Wartości odżywcze drób, wieprzowina, wołowina kcal ?

 

Mięso drobiowe najzdrowsze?

Drób jest najczęściej wybieranym mięsem przez sportowców, ponieważ zawiera prawie tyle samo białka co wieprzowina, a jest mniej kaloryczny i tłusty. Musimy pamiętać o tym, że w przypadku drobiu cena odrywa dużą rolę. Możemy kupić tanią pierś z kurczaka, jednak najprawdopodobniej mięso to będzie przeładowane chemią i antybiotykami, które kurczaki otrzymują wraz z paszą. Dlatego warto dopłacić kilka złotych i wybrać drób z chowu innego, niż klatkowy. Bezpieczniejsze pod tym względem jest mięso z indyka, gęsi czy kaczki.

Drób oprócz sporej zawartości białka zawiera także imponującą ilość witaminy A. Wpływa ona na wzmocnienie układu odpornościowego i ma działanie przeciwutleniające. Dodatkowo poprawia wygląd naszych włosów, skóry i paznokci.

Wołowina kcal?

Jest najbardziej tłustym z prezentowanych tu mięs. Zawiera też najwięcej kalorii. I choć początkowo mogłoby się to wydawać jego wadą, to jednak tak nie jest. Wysoka wartość tłuszczu wynika z obecności kwasów tłuszczowych omega 3, które bardzo rzadko występują w innych produktach niż ryby. Wołowina jest znakomitym źródłem niacyny, która z kolei podnosi poziom HDL, czyli tak zwanego dobrego cholesterolu. Wołowina ma 324 kcal najwięcej z pośród konkurencji.

Jedną z największych zalet wołowiny jest jej wysoka wartość żelaza – posiada go trzykrotnie więcej niż występuje on w drobiu czy wieprzowinie. Żelazo jest jednym z ważniejszych pierwiastków, tym bardziej dla sportowców, ponieważ bierze udział w transporcie tlenu. Dodatkowo jego odpowiednia ilość zapobiega anemii oraz wspomaga odporność i pracę układu nerwowego.

Wieprzowina tłusta?

Czerwone gatunki mięs są najskuteczniejsze, jeśli chcemy zbudować efektywną masę mięśniową. Wybierając kawałek wieprzowiny unikajmy tych całkowicie pozbawionych tłuszczu – należy pamiętać o tym, że tłuszcz jest nośnikiem wielu witamin. W wieprzowinie i wołowinie znajdziemy naturalnie występującą kreatynę – czyli Święty Graal wszystkich kulturystów.

Potas, wapń, magnez, witamina D – tych składników wieprzowina ma więcej niż pozostałe dwa gatunki mięs. Odpowiedni poziom potasu pozwala ustrzec się przed skurczami mięśni, nadmiernym odczuwaniem zmęczenia oraz zdenerwowania. Wapń odpowiada za zdrowe kości, stawy i zęby. Magnez zapobiega drganiom mięśni, schorzeniom na tle psychicznym oraz wzmacnia mięśnie. Witamina D wspiera pracę układu krwionośnego i nerwowego.

Tabela wartości odżywczych drób, wołowina, wieprzowina.

W tabeli użyto wartości dla mięsa z kurczaka (drób), polędwicy wołowej (wołowina) oraz schabu z kością (wieprzowina). W 100 g tych produktów znajdziemy:

DróbWołowinaWieprzowina
Wartość energetyczna (kcal)239324242
Tłuszcz14 g25 g14 g
– Kwasy,tłuszczowe nasycone3.8 g10 g5 g
– Kwasy,tłuszczowe wielonienasycone3 g1 g1.2 g
– Kwasy,tłuszczowe jednonienasycone5 g10 g6 g
Cholesterol88 mg85 mg80 mg
Sód82 mg57 mg62 mg
Potas223 mg331 mg423 mg
Białko21 g24 g24 g
Witamina A161
IU
0 IU7 IU
Wapń15
mg
9 mg19 mg
Witamina B120.3
µg
2.5 µg0.7 µg
Kwas askorbinowy0 mg0 mg0.6 mg
Żelazo1.3
mg
3.1 mg0.9 mg
Witamina B60.4
mg
0.3 mg0.5 mg
Magnez23
mg
22 mg28 mg

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.