Drób, wołowina czy wieprzowina – ile mają kcal i które warto wybrać?
Które mięso ma mnie kcal a, które jest zdrowsze ? Wybierz najlepsze dla siebie nie patrzą na trendy które narzucają ci media.
Przestrzeganie diety i zdrowe odżywianie to codzienność w życiu sportowców. Często to właśnie oni lepiej rozumieją potrzeby swojego organizmu i nie podążają ślepo za trendami kreowanymi przez media. Jednak bardzo często stoją przed dylematem – jakie mięso wybrać? Czy koncentrować się tylko na chudym, białym mięsie, a może dodać do swojego jadłospisu wołowinę lub wieprzowinę? Każdy rodzaj mięsa ma swoje zalety i sprawdzi się w różnych cyklach, dlatego watro poznać ich właściwości. Wartości odżywcze drób, wieprzowina, wołowina kcal ?
Mięso drobiowe najzdrowsze?
Drób jest najczęściej wybieranym mięsem przez sportowców, ponieważ zawiera prawie tyle samo białka co wieprzowina, a jest mniej kaloryczny i tłusty. Musimy pamiętać o tym, że w przypadku drobiu cena odrywa dużą rolę. Możemy kupić tanią pierś z kurczaka, jednak najprawdopodobniej mięso to będzie przeładowane chemią i antybiotykami, które kurczaki otrzymują wraz z paszą. Dlatego warto dopłacić kilka złotych i wybrać drób z chowu innego, niż klatkowy. Bezpieczniejsze pod tym względem jest mięso z indyka, gęsi czy kaczki.
Drób oprócz sporej zawartości białka zawiera także imponującą ilość witaminy A. Wpływa ona na wzmocnienie układu odpornościowego i ma działanie przeciwutleniające. Dodatkowo poprawia wygląd naszych włosów, skóry i paznokci.
Wołowina kcal?
Jest najbardziej tłustym z prezentowanych tu mięs. Zawiera też najwięcej kalorii. I choć początkowo mogłoby się to wydawać jego wadą, to jednak tak nie jest. Wysoka wartość tłuszczu wynika z obecności kwasów tłuszczowych omega 3, które bardzo rzadko występują w innych produktach niż ryby. Wołowina jest znakomitym źródłem niacyny, która z kolei podnosi poziom HDL, czyli tak zwanego dobrego cholesterolu. Wołowina ma 324 kcal najwięcej z pośród konkurencji.
Jedną z największych zalet wołowiny jest jej wysoka wartość żelaza – posiada go trzykrotnie więcej niż występuje on w drobiu czy wieprzowinie. Żelazo jest jednym z ważniejszych pierwiastków, tym bardziej dla sportowców, ponieważ bierze udział w transporcie tlenu. Dodatkowo jego odpowiednia ilość zapobiega anemii oraz wspomaga odporność i pracę układu nerwowego.
Wieprzowina tłusta?
Czerwone gatunki mięs są najskuteczniejsze, jeśli chcemy zbudować efektywną masę mięśniową. Wybierając kawałek wieprzowiny unikajmy tych całkowicie pozbawionych tłuszczu – należy pamiętać o tym, że tłuszcz jest nośnikiem wielu witamin. W wieprzowinie i wołowinie znajdziemy naturalnie występującą kreatynę – czyli Święty Graal wszystkich kulturystów.
Potas, wapń, magnez, witamina D – tych składników wieprzowina ma więcej niż pozostałe dwa gatunki mięs. Odpowiedni poziom potasu pozwala ustrzec się przed skurczami mięśni, nadmiernym odczuwaniem zmęczenia oraz zdenerwowania. Wapń odpowiada za zdrowe kości, stawy i zęby. Magnez zapobiega drganiom mięśni, schorzeniom na tle psychicznym oraz wzmacnia mięśnie. Witamina D wspiera pracę układu krwionośnego i nerwowego.
Tabela wartości odżywczych drób, wołowina, wieprzowina.
W tabeli użyto wartości dla mięsa z kurczaka (drób), polędwicy wołowej (wołowina) oraz schabu z kością (wieprzowina). W 100 g tych produktów znajdziemy:
Drób | Wołowina | Wieprzowina | |
---|---|---|---|
Wartość energetyczna (kcal) | 239 | 324 | 242 |
Tłuszcz | 14 g | 25 g | 14 g |
– Kwasy,tłuszczowe nasycone | 3.8 g | 10 g | 5 g |
– Kwasy,tłuszczowe wielonienasycone | 3 g | 1 g | 1.2 g |
– Kwasy,tłuszczowe jednonienasycone | 5 g | 10 g | 6 g |
Cholesterol | 88 mg | 85 mg | 80 mg |
Sód | 82 mg | 57 mg | 62 mg |
Potas | 223 mg | 331 mg | 423 mg |
Białko | 21 g | 24 g | 24 g |
Witamina A | 161 IU |
0 IU | 7 IU |
Wapń | 15 mg |
9 mg | 19 mg |
Witamina B12 | 0.3 µg |
2.5 µg | 0.7 µg |
Kwas askorbinowy | 0 mg | 0 mg | 0.6 mg |
Żelazo | 1.3 mg |
3.1 mg | 0.9 mg |
Witamina B6 | 0.4 mg |
0.3 mg | 0.5 mg |
Magnez | 23 mg |
22 mg | 28 mg |