sklep@maxsuple.pl 666 528 558

Cukry proste a cukry złożone

Węglowodany inaczej cukry proste i złożone są głównym makroskładnikiem i jednym z pierwotnych źródeł energii dla naszego organizmu. Mimo tego co krok można natknąć na informacje o tym, że należy ich unikać. Takie myślenie jest bardzo błędne, ponieważ kluczem jest znalezienie odpowiednich węglowodanów, a nie unikanie całej grupy bez wyjątków.

Cukry proste

Podczas gdy niektóre z nich występują w sposób naturalny np. w mleku i owocach, to większość prostych węglowodanów w naszej diecie dodawana jest sztucznie do żywności. Najczęściej możemy się spotkać z takimi cukrami prostymi, jak:
– cukier biały, zwyczajny,
– syrop kukurydziany i syrop kukurydziany o dużej zawartości fruktozy,
– glukoza, fruktoza i sacharoza,
– koncentrat soku owocowego.

Cukry proste trawią się szybko i zapewniają prawie natychmiastowy zastrzyk energii, są więc dobrym rozwiązaniem, kiedy czujemy się wyczerpani lub nie możemy się skoncentrować. Wpływają na silny skok poziomu insuliny we krwi, co dla chorych na cukrzycę może być niebezpieczne. Przez to, że szybko się rozkładają, stanowią budulec tkanki tłuszczowej, więc są największą zmorą dla osób będących na diecie. Cukry proste występują najczęściej w: słodzonych napojach, ciastkach, wypiekach, batonach, płatkach śniadaniowych, koncentratach soków, bitej śmietanie, lodach, dżemach itd.

Węglowodany złożone

Złożone węglowodany zawierają więcej składników odżywczych niż cukry proste, w tym błonnik i trawią się wolniej. To sprawia, że ​​są bardziej sycące, więc ​​dzięki nim łatwiej utrzymać odpowiednią masę ciała. Są także idealnym rozwiązaniem dla osób z cukrzycą typu 2, ponieważ nie powodują drastycznego skoku insuliny.

Błonnik i skrobia są dwoma rodzajami złożonych węglowodanów. Błonnik jest szczególnie ważny, ponieważ usprawnia pracę jelit i pomaga kontrolować poziom cholesterolu. Główne źródła błonnika pokarmowego obejmują:
– owoce,
– warzywa,
– orzechy,
– fasola,
– pieczywo pełnoziarniste.

Skrobię zawierają np.:
– chleb pełnoziarnisty,
– ziemniaki,
– zboża,
– kukurydza,
– owies,
– groszek,
– ryż.

Cukry złożone są kluczem do długoterminowego zdrowia. Dzięki nim łatwiej jest utrzymać prawidłową wagę, a nawet mogą pomóc ochronić się przed cukrzycą typu 2 i chorobami sercowo-naczyniowymi w przyszłości. Po które produkty warto więc sięgać?

1. Ziarna:
Ziarna są dobrym źródłem wielu ważnych mikroelementów, takich jak potas, magnez oraz selen. Wybierajmy te mniej przetworzone – im większe kawałki ziaren w produktach, tym lepiej.
2. Owoce bogate w błonnik:
Takie jak jabłka, jagody i banany. Unikajmy owoców w puszkach, ponieważ bardzo często są one dosładzane na etapie produkcyjnym.
3. Warzywa bogate w błonnik:
Tak naprawdę prawie wszystkie warzywa wnoszą coś wartościowego do naszego organizmu, więc należny znacznie zwiększyć ich ilość w codziennej diecie. Tu jednak szczególną uwagę można zwrócić na brokuły, warzywa liściaste i marchew.
4. Fasola:
Oprócz błonnika zawiera także kwas foliowy, żelazo i potas.

Wybór odpowiednich węglowodanów może zająć trochę czasu i praktyki. Przy odrobinie badań i oko do etykiet żywieniowych, można zacząć zdrowszych wyborów, które będą naładować swoje ciało i chronić go przed powikłaniami długoterminowych.

Tagi: ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.