Yerba Mate – lepsza niż zielona herbata?
Daj się ponieść przez Yerba Mate!
Zioło tradycyjnie spożywane w Ameryce Południowej, gdzie jest znane ze swoich właściwości pobudzających. W Ameryce Północnej, Europie i Azji Mniejszej picie Yerba Mate staje się popularniejsze ze względu na działanie antyoksydacyjne i wpływ na rozszerzenie naczyń krwionośnych. Coraz częściej mówi się o tym, że jest o wiele zdrowsza niż tradycyjna kawa czy nawet zielona herbata i potrafi przynieść jeszcze więcej korzyści.
Yerba Mate zapewnia bogactwo składników odżywczych
Naukowcy w 1964 roku stwierdzili, że trudno jest znaleźć roślinę, która zawierałaby aż tyle wartości odżywczych. Uznali że posiada ona praktycznie wszystkie witaminy niezbędne do podtrzymania życia.
Zawiera:
1. Witaminy A, C, E, B1, B2, niacyna (B3), B5, B kompleks.
2. Minerały: wapń, mangan, żelazo, selen, potas, magnez, fosfor, cynk.
3. Dodatkowe związki: karoten, kwasy tłuszczowe, chlorofil, flawonole, polifenole, inozytol, przeciwutleniacze, taniny, kwas pantotenowy i 15 aminokwasów.
4. Teofilinę, teobrominę, kofeinę.
Właściwości:
1. Ważny przeciwutleniacz
Yerba Mate jest bardzo silnym antyoksydantem. Ma ona około 90% więcej przeciwutleniaczy niż zielona herbata. Dzięki temu może spowolnić oznaki starzenia i zapobiec wielu rodzajów raka. Dodatkowo oczyszcza krew i pomaga również zmniejszyć stres oraz wyleczyć bezsenność.
2. Zwiększa zdolność koncentracji
Zwolennicy Yerba Mate twierdzą, że minerały, witaminy, przeciwutleniacze oraz inne składniki znalezione w tym napoju mają działanie podobne do tego, jakie wykazuje czysta kofeina. Użytkownicy zgłaszają zwiększoną energię psychiczną, jasność myślenia i lepszą koncentrację, bez oczuwania żadnego z niewygodnych efektów ubocznych związanych zażywaniem napojów zawierających kofeinę, takich jak bóle głowy, bóle brzucha i nerwowość.
3. Przyspiesza odchudzanie
Związki chemiczne i substancje odżywcze zawarte w Yerba Mate wpływają na metabolizm, aby bardziej efektywnie wykorzystywać zapasy węglowodanów. Oznacza to, że otrzymujemy więcej energii ze spożywanych pokarmów. Szybciej jesteśmy w stanie pozbyć się tkanki tłuszczowej, ponieważ będzie ona wykorzystywana jako paliwo w trakcie wykonywania ćwiczeń. Regularne spożywanie pomaga również zminimalizować poziom kwasu mlekowego w mięśniach, dzięki czemu można zmniejszyć ból po treningu i skrócić czas regeneracji. Dodatkowo często wykorzystuje się do zwalczania dolegliwości trawiennych, ponieważ stymuluje ona produkcję żółci i innych kwasów żołądkowych.
4. Wspiera zdrowie serca
Przeciwutleniacze i aminokwasy obecne w Yerba Mate przyczyniają się do zmniejsza ilości tłuszczu i cholesterolu w krwiobiegu, dzięki czemu nie gromadzą się one na ścianach tętnic. Yerba Mate pomaga również zapobiegać miażdżycy i powstawaniu zakrzepów krwi, które mogą powodować zawał serca lub udar mózgu.
Jak parzyć Yerba Mate?
Można parzyć wodą o każdej temperaturze. Napój możemy przygotowywać w tradycyjnym naczyniu, jednak sprawdzi się nawet zwykły kubek. 2-3 łyżeczki suszu zalewamy wodą. Im zimniejsza, tym delikatniejszy wywar uzyskamy.
Tagi: Yerba mate