sklep@maxsuple.pl 666 528 558
chleb

Jakie chleb warto jeść?

Jakie chleb warto jeść?

Chleb i inne produkty zbożowe są podstawą w żywieniu większości ludzi na świecie. Jemy go na śniadanie, kolację, jako przekąskę. Na słodko z dżemem, na słono z wędlinami. Smażymy, grillujemy, zapiekamy. Bez chleba trudno wyobrazić sobie naszego życia, więc skoro jest tak ważny to zorientujmy się, który warto kupować. Niestety na półkach sklepowych mamy do wyboru masę produktów, które swoje prozdrowotne działanie sugerują nazwami, a tak naprawdę składają się z zapychaczy i najzwyczajniejszej mąki. Na co więc zwracać uwagę?

Tylko 100% chleb

Zawsze czytajmy etykiety! To, że producent napisał o tym, że chleb jest pełnoziarnisty lub wykonany z pełnego ziarna nie znaczy jeszcze, że tak rzeczywiście jest. W takich chlebach na pierwszym miejscu w składzie musi znajdować się mąka pełnoziarnista i to nie w proporcji 1:1 z mąką pszenną. Dlaczego należy wybierać pełnoziarniste? Ponieważ naturalnie zawierają mniejsza ilość tłuszczu a tym samym cholesterolu. W ich składzie znajdziemy od 10% do 15% białka i oferują mnóstwo zdrowego błonnika, skrobi, minerałów, witamin, przeciwutleniaczy, związków fitochemicznych i często fitoestrogenów. Wszystkie te składniki odżywcze dostępne są w jednym produkcie i to zazwyczaj za przystępną cenę, dlatego nie dziwi ich rosnąca popularność. Chleby pełnoziarniste dostarczają wiele korzyści zdrowotnych, w tym ochronę przed chorobami serca, udarem mózgu, cukrzycą, otyłością i niektórymi nowotworami.

 

Zwracajmy uwagę na sód

Ciemne chleby zawierają przeważnie ok 200 miligramów sodu w jednej kromce. Nie wydaje się to dużo, jednak wystarczy już tylko małe śniadanie, by otrzymać dawkę 600 mg. Jak spojrzymy na to, że dzienne spożycie sodu u dorosłego mężczyzny nie powinno przekraczać 1500 to zauważymy, jak szybko przez chleb możemy zbliżać się do tego limitu. Dobrą wiadomością jest to, że istnieje cała gama pieczywa z mniejszą ilością sodu, a nawet jesteśmy w stanie znaleźć takie, które mają go mniej, niż 5mg na kromkę.

Często powtarzane mity na temat pieczywa:

Mit 1: Jeśli chleb jest brązowy, to na pewno jest zdrowy

Moda na chleby razowe zmusiła producentów do wykorzystywania nas – konsumentów, w bardzo prosty sposób. Zdecydowana większość chlebów brązowych dostępnych w sklepach nie ma nic wspólnego z pełnymi ziarnami. To najzwyczajniejsze białe pieczywo z dodatkiem karmelu lub ciemnego słodu – składników, które nadają mu specyficznego koloru. Prawdziwy chleb razowy jest bardziej szary niż brązowy, zawiera widoczne drobiny zbóż, jest zbity i wilgotny.

 

Mit 2: Chleby o „zdrowo brzmiących” nazwach są najlepszym wyborem

Tylko dlatego, że nazwa chleba na opakowaniu brzmi super zdrowo, to nie znaczy, że chleb taki jest. Można znaleźć produkty o nazwach „Siedem zbóż” a nawet i „12 pełnych zbóż”! Wystarczy tylko przyjrzeć się składowi, żeby zrozumieć, że to zwyczajne zagranie marketingowe. Na pierwszym miejscu w składzie znajduje się przeważnie mąka pszenna, a nie pełnoziarnista. A zboża? Są i to nawet 12, ale stanowią mniej niż 5% całego chleba. Pamiętajmy jednak o tym, że nie każdy producent jest kłamcą – niektóre z chlebów naprawdę zawierają naturalne składniki i pełne zboża!

Mit 3: Chleb żytni to 100% całe ziarna, więc musi być bogaty w błonnik

Pierwszy składnik wymieniony na etykiecie większości marek marki chleba żytniego to zwykła mąka, na drugim miejscu jest z reguły woda, a dopiero na trzecim mąka żytnia. To wyjaśnia, dlaczego większość chlebów żytnich ma tylko 1 gram błonnika na kromkę. Trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że nie każdy droższy chleb to od razu najlepsze rozwiązanie.

Zobacz też:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.